Nieuws

Plaats zelf een activiteit

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ik ben het al! Kinderboekenweektentoonstelling Yvonne Jagtenberg in WG Kunst

oktober 14 @ 13:00 - 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every day that begins at 13:00, repeating until 7 november 2021

In 2021 presenteert WG Kunst Yvonne Jagtenberg (1967, Tilburg) in het kader van de jaarlijkse Kinderboekenweek. Het thema van de Kinderboekenweek is BEROEPEN, onder het motto ‘Worden wat je wil’. Aan de hand van dit thema kunnen kinderen fantaseren over wat zij later willen worden. De gekozen titel van de tentoonstelling wil laten zien dat elk kind op dit moment al helemaal goed is. Alles is er al. Daarnaast kun je natuurlijk een beroep zoeken en vinden dat je als een handschoen past. Zo is Yvonne Jagtenberg zelf kinderboekenschrijver en –tekenaar geworden.

Jagtenberg heeft een groot oeuvre op haar naam staan, waarvoor zij vele prijzen heeft gewonnen. Zij ontving in 2019 en 2020 de Gouden Penseel. Wandert de laatste jongen die naar zijn ouders luisterde is haar meest recente boek. Zij is een dubbeltalent: zij schrijft en tekent haar eigen boeken. In het werk van Jagtenberg staat vrijheid centraal. In haar werk is veel humor te vinden. In haar bekroonde werk Mijn wonderlijke oom spelen vrijheid en avontuur een belangrijke rol. Het boek is een ode aan filmmaker Jacques Tati en zijn film Mon Oncle.

Het beeldend werk van Jagtenberg is sprankelend, speels, uitdagend en vol contrasten. Zij is een totaal eigen geluid binnen de kinderboekenillustratiewereld. In haar tekeningen gebruikt zij allerlei verschillende materialen en technieken, die samen een harmonieus geheel vormen. Losse lijnvoering wordt gecombineerd met kleurvlakken waaruit wonderbaarlijke figuren ontstaan. De lege vlakken scheppen lucht en ruimte in haar werk. Jagtenbergs kleurgebruik is sober en zij hanteert een ogenschijnlijk kinderlijke manier van tekenen. Zij is een eigenzinnige schrijver en tekenaar, die in alle facetten van haar werk, tekst en beeld, vrijheid en onafhankelijkheid uitdraagt.

De tentoonstellingsruimte van WG Kunst is geheel in de tekenstijl van Jagtenberg getransformeerd tot een nieuwe werkelijkheid. Daarbinnen is een selectie van originele illustraties te zien. Tijdens de tentoonstelling zijn 2 art prints in oplage beschikbaar. In WG Kunst worden workshops voor schoolklassen van het basisonderwijs gegeven (op dinsdag, donderdag en vrijdag tot 14.30 uur). Begin september is Jagtenbergs nieuwste prentenboek Ik ben Pippi niet! verschenen.

In het Kinderboekenweekproject staat het belang van de autonome beeldende kracht binnen het kinderboek centraal. WG Kunst toont het originele werk van Yvonne Jagtenberg graag aan een groot publiek. Haar werk prikkelt de verbeelding van kleine en grote mensen.

TENTOONSTELLINGSPERIODE zaterdag 11 september t/m zondag 7 november 2021
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur

WG Kunst | Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28 | 1054 SP Amsterdam
www.wgkunst.nl | 020 6161515 | wgkunst@wgkunst.nl

dit project is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), VSBfonds en gemeente Amsterdam, stadsdeel westG

Deel deze pagina:

Gegevens

Datum:
oktober 14
Tijd:
13:00 - 17:00
Evenement Tags:
, ,
Site:
wgkunst.nl

Locatie

WG Kunst
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
Amsterdam, Noord-Holland 1054SP Nederland
Telefoon:
0206161515
Site:
www.wgkunst.nl

Organisator

WG Kunst
Telefoon:
020 6161515
E-mail:
a.timmer@wgkunst.nl
Site:
www.wgkunst.nl