Nieuws

Plaats zelf een activiteit

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kinderboekenweek 2021 in De Domijnen

oktober 6 - oktober 17

Gratis

Van 6 oktober tot en met 17 oktober 2021 is het weer Kinderboekenweek! Van astronaut tot dokter en van zangeres tot YouTuber; deze keer staat de Kinderboekenweek in het teken van dromen over later. ‘Worden wat je wil’ is het thema. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen te fantaseren.
Om er een feestelijke week van te maken, heeft De Domijnen weer een groot aantal activiteiten georganiseerd. Jij komt toch zeker ook!

Openingsmiddag woensdag 6 oktober

Beroependag, woensdag 6 oktober van 14.00 tot 16.00 uur
Tijdens de openingsmiddag vertellen verschillende mensen waarom hun beroep het allerleukst is. En als je droomt om brandweerman/vrouw of politieman/vrouw te worden, neem dan een kijkje in een echte grote brandweerwagen of politieauto op het Ligneplein. Overige beroepen die je in Bibliotheek Ligne op 6 oktober kunt aantreffen zijn o.a.: kunstenaar, danseres en boekhandelaar
Ook in de bibliotheek in jouw stad staat een beroep centraal:
Geleen: dierenarts
Echt: ondernemer
Amstenrade: verpleegster en archeoloog (aanvang 15.00!)
Beek: brandweer/politie/bakker/schrijfster/ BABS (buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand)
Born: illustrator
Stein: archeoloog/BOA/Streekomroep Bie Os

Rik Peters, auteur van o.a. Hotel Habbekrats, leest tijdens de opening van de KBW iets voor. Illustrator Frederico van Lunter geeft na afloop een tekenworkshop.

Beroepenspel (8 t/m 12 jaar), Wil jij een drakentemmer worden?
In dit spel, dat je op jouw eigen een smartphone of een tablet speelt, kom je terecht in een aantal werelden waarin je verschillende beroepen tegenkomt. Een mix van echte beroepen, zoals een dierenarts en rare beroepen, zoals de drakenkweker. Je leert wat de beroepen inhouden en wat er zoal bij komt kijken om dat werk te doen.

Game ‘Los jij het mysterie op?’
Er gebeuren een aantal vreemde dingen en jij moet uitvogelen wat er aan de hand is. De eigenaardige bal, de verloren camera, het geheim van het onzichtbare drankje en het op hol geslagen huis… Er moet een verklaring voor zijn.
Door hints te verzamelen en de juiste beroepen in de juiste situatie te kiezen, kom je telkens een stapje dichter bij de oplossing.

Greenscreen+ game ’worden wat je wil’
Door middel van een aantal grappige vragen kom je via deze game uit op een beroep dat het beste bij je past. Natuurlijk is dat een beroep dat voorkomt in een leuk kinderboek.
Je kunt dan als hoofdpersoon uit een van onze boeken op de foto voor het green screen. Je kunt je zelfs verkleden in een beroepsuniform. In de verkleedkist, die door Kidsmaatje (www.kidsmaatje.nl) speciaal voor deze middag beschikbaar is gesteld, zitten tal van uniformen.

Kleurplaat en Pixie kinderboekje
Je kunt bij al onze bibliotheekvestigingen en leeswinkels de Kinderboekenweek-kleurplaat ophalen. Downloaden via onze website kan ook. Als jij de kleurplaat tijdens de Kinderboekenweek inlevert bij de bibliotheken krijg jij een Pixie-boekje cadeau.

Abonnee worden
Als je tijdens de Kinderboekenweek lid wordt van de bibliotheek betaal je geen geen inschrijfgeld. Dus je wordt helemaal GRATIS lid tot je 18e!

OVERIGE ACTIVITEITEN

Voorlezen en knutselen
In alle bibliotheekvestigingen staan knutselactiviteiten, het green screen en voorleesmomenten gepland:
Amstenrade: 8 oktober, 15.30-16.30 green screen
13 oktober, 15.00-16.00 voorlezen en knutselen

Beek: 9 oktober, 14.00-15.00 voorlezen en knutselen
14 oktober, 15.30-16.30 green screen

Born: 13 oktober, 14.00-.15.00 voorlezen en knutselen
16 oktober, 11.00-12.00 green screen

Echt: 8 oktober: 16.00-17.00 voorlezen en knutselen
15 oktober: 15.30-16.30 green screen

Geleen: 9 oktober, 11.00-12.00 green screen
13 oktober, 14.00-15.00 voorlezen en knutselen

Sittard: 12 oktober, 15.30-16.30 green screen
16 oktober, 11.00-12.00 voorlezen en knutselen

Stein: 9 oktober, 14.00-15.00 green screen
13 oktober, 14.00-15.00 voorlezen en knutselen

Kinderpodcast-battle
De Kinderpodcast-battle is een landelijke wedstrijd. Misschien heb jij wel de workshop ‘Kinderpodcast maken’ van Rick Vechel gevolgd in juli? Of heb je alleen meegedaan aan de wedstrijd. Dan wordt het in september een spannende tijd voor jou. De landelijke jury beslist namelijk vlak voor de Kinderboekenweek wie de winnaar is! Dus misschien heb jij wel naast de eeuwige roem ook nog een leuke prijs gewonnen.

Vet Kindercabaret; een muzikale, bonte energieboost,
Schouwburg De Domijnen, 17 oktober, 14.00 uur
Deze voorstelling levert het bewijs dat muziekles niet voor iedereen is weggelegd, dat je ouders niet moeten dabben, dat VET ongelijk hebben en dat bedtijd een stom woord is.
Meer informatie over deze voorstelling vind je hier:

Familie en kinderfilm
In Filmhuis De Domijnen kun je op zaterdag 16 oktober, om 16.00 uur gaan kijken naar Calamity

Calamity vertelt op prachtig geanimeerde wijze hoe de jonge Martha Jane Cannary uitgroeide tot de legendarische ‘Calamity’ Jane. Een eigenzinnige held die haar eigen plan trekt in de tijd van het Wilde Westen. Calamity was de openingsfilm van Cinekid 2020 en won daar de juryprijs voor Beste Kinderfilm.

Beschrijving kort
Calamity vertelt op prachtig geanimeerde wijze hoe de jonge Martha Jane Cannary uitgroeide tot de legendarische ‘Calamity’ Jane. Een eigenzinnige held die haar eigen plan trekt in de tijd van het Wilde Westen. Calamity was de openingsfilm van Cinekid 2020 en won daar de juryprijs voor Beste Kinderfilm. Amerika, 1863. De 12-jarige Martha Jane trekt met haar familie en vele anderen naar het Westen van Amerika op zoek naar een beter leven. Als haar vader gewond raakt, moet ze voor haar broertje en zusje zorgen en de huifkar leren besturen. Ondanks dat ze wordt tegengewerkt omdat ze een meisje is, laat de stoere Martha zich niet kennen. Tot ze ten onrechte van diefstal wordt beschuldigd. Om haar onschuld te bewijzen vlucht ze, en belandt in allerlei spannende avonturen. Daarbij ontmoet ze bijzondere mensen, ontdekt goud en laat zien dat girl power met haar begon! Calamity is een handgetekende 2D animatiefilm die opvalt door de sterke persoonlijkheid van Martha. ‘De krachtige en onderscheidende rol van de vrouw in de prachtige animatie, is actueel en inspirerend’, aldus Heleen Rouw, algemeen directeur van Cinekid.

Nederlands gesproken
85 min – animatie, familiefilm

Deel deze pagina:

Gegevens

Begin:
oktober 6
Einde:
oktober 17
Kosten:
Gratis
Site:
https://www.dedomijnen.nl/bibliotheek/programma/kinderboekenweek-2021/

Organisator

De Domijnen
Telefoon:
088-5995697
E-mail:
irene.mentjens@dedomijnen.nl
Site:
www.dedomijnen.nl