Bette Westera ontvangt Gouden Griffel 2015

GG_logo_150De Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Bette Westera (Velp, 1958) voor haar poëziebundel Doodgewoon. Westera ontving de Griffel zojuist tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek, in het Nieuwe Luxor in Rotterdam.

‘Deze oogstrelend uitgevoerde bundel met onsterfelijk mooie gedichten over de dood is een bezit voor het leven’, aldus de jury. Met een spetterend programma met onder anderen Kinderen voor Kinderen, André Kuipers en Simon van der Geest werd de 61ste Kinderboekenweek geopend. De Kinderboekenweek 2015 duurt nog tot en met 18 oktober en heeft als motto Raar, maar waar!

‘Bette Westera heeft met Doodgewoon een schitterende, ongekend rijke bundel doodslyriek geschreven, waar verdriet, verwondering, opstandigheid, berusting en woede onder woorden worden gebracht’, volgens de jury onder leiding van Aad Meinderts. ‘Westera’s ontregelende humor zorgt ervoor dat de lezer op adem kan komen, wat welkom is, want veel gedichten grijpen je naar de strot.’ Lees het volledige juryrapport hier.GP15_Doodgewoon_200

Bette Westera ontving afgelopen voorjaar, samen met illustratrice Sylvia Weve, al de Woutertje Pieterse Prijs voor Doodgewoon. Het is voor het eerst in 20 jaar dat de Gouden Griffel binnen de categorie poëzie wordt uitgereikt, Ted van Lieshout ontving goud in 1995 voor zijn bundel Begin een torentje van niks.

Kinderboekenweekgeschenk en Prentenboek

Het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar, getiteld Per ongelukt!, is geschreven door Simon van der Geest. Het wordt tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van ten minste 10 euro aan kinderboeken en komt uit in een oplage van 364.00 exemplaren. Bij het boek is een gratis app beschikbaar via de Appstore en Google Play, met ‘Het Geheime Hoofdstuk’ als SwipeStory. Mies van Hout maakte het speciale Prentenboek van de Kinderboekenweek, Speeltuin. Het ligt tijdens de Kinderboekenweek dankzij de boekverkoper voor slechts € 5,00 in de winkel.

Zondag 18 oktober: Nationale Kinderboekenruil én gratis naar wetenschapsmuseum

Op de laatste dag van de Kinderboekenweek kunnen kinderen uit heel Nederland van 10 tot 16 uur op station Utrecht Centraal terecht voor de Nationale Kinderboekenruil. Midden in de stationshal kunnen ze boeken ruilen bij pratende boekenkasten. Ook Mies van Hout en Simon van der Geest ruilen die dag hun favoriete boek in de stationshal. Onderweg in de trein verrassen ze kinderen met voorlezen en signeren. Kijk voor meer informatie op nstijdvoorlezen.nl

Diezelfde dag kun je met het Kinderboekenweekgeschenk gratis naar 22 wetenschapsmusea. Kijk hier voor alle deelnemende musea.

Deel deze pagina: