BoekenBoost-pakketten voor honderden kinderen tijdens Kinderboekenweek

  • Leesplezier en boekbezit onder jeugd kregen tijdens de Kinderboekenweek een ‘Boeken’Boost, dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij
  • NS’ers lezen online voor aan basisschoolkinderen als afsluiting Kinderboekenweek
  • Nog twee dagen extra veel leesplezier in boekhandel en bibliotheek, morgen eindigt de unieke 66ste Kinderboekenweek

Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij werden er op 75 basisscholen tijdens de Kinderboekenweek boekenpakketten gratis uitgedeeld bij scholen die dat goed kunnen gebruiken. Dankzij deze stevige uitbreiding van de Bibliotheek op school, kunnen vele honderden kinderen weer lange tijd vooruit met kwalitatief leesplezier.

Als afsluiting van de Kinderboekenweek lazen hoofdconducteurs, machinisten en servicemedewerkers van NS 8 en 9 oktober via een live videoverbinding voor aan 500 basisschoolleerlingen uit het hele land.

Kinderboekenweek met coronamaatregelen

De Kinderboekenweek verliep dit jaar anders dan anders, ondanks alle corona maatregelen is het boekhandels, bibliotheken en scholen toch gelukt om van de 66ste Kinderboekenweek een geslaagd boekenfeest te maken. Kinderboeken domineerden de Bestseller 60 met maar liefst 28 noteringen. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek Tweeling! gemaakt door Mylo Freeman kwam zelfs direct op plek 2 van de bestsellerlijst binnen. Kinderboekenauteurs, waaronder ook auteur van het Kinderboekenweekgeschenk Arend van Dam, hebben met inachtneming van de coronamaatregelen toch nog heel veel kinderen kunnen bereiken. Ze inspireerden de kinderen en hun (groot)ouders met hun bijzondere boeken in een (kinder)boekenwinkel, openbare bibliotheek en een enkele keer via een videoverbinding.

De BoekenBoost

De BoekenBoost is een initiatief met als doel om het leesplezier van de schoolgaande jeugd tot achttien jaar een positieve boost te geven door middel van veel extra boeken in de klas. Lezen staat aan de basis van onderwijs, persoonlijke ontwikkeling en meedoen in onze taalrijke maatschappij. Onderzoek wijst uit dat kinderen die fysieke boeken om zich heen hebben, een grotere kans hebben om te gaan en te blijven lezen. Een goede leesomgeving, zoals een rijkgevulde schoolbibliotheek, helpt leesachterstanden te verminderen. Op veel Nederlandse scholen, waar kinderen veel van hun tijd doorbrengen, staan vaak onvoldoende recente en inspirerende leesboeken. Door de BoekenBoost wordt de boekencollectie op zo’n vijfenzeventig zorgvuldig geselecteerde basisscholen door heel Nederland tijdens de Kinderboekenweek aangevuld met twintig kerntitels, dit gedurende drie jaar. Dit pakket bevat naast deze kerntitels ook ieder jaar het lespakket van de Kinderboekenweek. De BoekenBoost is een initiatief van Stichting CPNB en Stichting Lezen en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.

Online voorlezen

Dit is het tweede jaar dat NS-medewerkers tijdens de Kinderboekenweek voorlezen aan basisschoolkinderen. Vanwege de coronamaatregelen kan het voorlezen niet op de scholen zelf plaatsvinden, maar biedt een live videoverbinding uitkomst. Servicemedewerker, Marlies: ‘Ik vond het geweldig om voor te lezen en het enthousiasme van de 55 stuiterende kinderen te zien. De interactie moet je digitaal zien te vinden, het is anders dan wanneer je live aanwezig bent. Als ik vroeg ‘‘zien jullie het?’’ dan kwam er heel hard ‘‘jaaaa!’’ terug en daarna zaten ze weer ademloos te luisteren.’ Het voorlezen gaat nog het hele weekend door als afsluiting van een geslaagde Kinderboekenweek. Nog het hele weekend is het feest in de (kinder)boekenwinkels en openbare bibliotheken.

Deel deze pagina: