De geschiedenis van Arend van Dam

‘Ik wilde vrachtwagenchauffeur worden’

In het Kinderboekenweekgeschenk De diamant van Banjarmasin (9+) duikt Arend van Dam in acht verhalen steeds dieper de geschiedenis van Nederland in. Het eerste verhaal gaat over zijn eigen kindertijd. Maar de Kinderboekenweek wilde nog wel iets meer over het verleden van Arend weten.

Geboortehuis

“In dit huis aan de Zuiddijk in Maassluis werd ik op 24 juni 1953 geboren. Het was een huis vol verhalen, dat al lang in de familie was. Maar ik heb er maar tien dagen gewoond voor we naar even verderop verhuisden. Ik groeide op met twee zusjes: Hanneke en Marieke. Volgens mij was ik een stille jongen, maar mijn zusjes denken daar anders over. ‘Zo stil was je niet, hoor!’, zei Marieke laatst.”

Vrachtwagenchauffeur

“Ik wilde vrachtwagenchauffeur worden, net als mijn vader. Hij reed korte ritten in Nederland. Hij haalde bijvoorbeeld meel uit de grote meelfabriek op voor bakkers in Maassluis. In vakanties mocht ik vaak met hem mee, daar schrijf ik over in het Kinderboekenweekgeschenk. Ik speelde graag met autootjes, Dinky Toys heetten die. Ik had de vrachtwagen van mijn vader in het klein!”

Atie

“Mijn vader maakte vaak karren voor me, van oude kistjes. Hier zie je mij (links) als zesjarige erin zitten met mijn vriendje Atie. Hij was de zoon van de bakker en komt ook voor in het Kinderboekenweekgeschenk. Achterop dit kistje zit een bord waarop ‘Emar’ staat. Dat was een afkorting van de Eerste Maassluise Auto Rijschool, die mijn vader had voor hij chauffeur werd. Atie en ik waren de hele basisschool bevriend, maar daarna zijn we elkaar uit het oog verloren.”

Beste vriend

“Op de havo leerde ik Meerten kennen en hij is nog steeds mijn beste vriend! Hij leest al mijn boeken. Hier zie je ons toen we een jaar of zeventien waren. Hij speelde gitaar en schreef zelf liedjes. Ik speelde dwarsfluit, we hebben samen nog weleens opgetreden.”

Eerste boek

“Lang was ik geen kinderboekenschrijver, maar hulpverlener voor mensen die aan drugs verslaafd waren. Tot ik in 1989 op het idee kwam Het Pietenboek te schrijven, over de Sint en Pieten in alle kleuren van de regenboog. Ik kwam er meteen mee in de krant, met mijn tweede zoon Simon op de arm. De tekeningen in het boek waren gemaakt door Arend van Dam, maar dat was ik niet zelf. Mijn achterachterneef heet ook zo.”

Tekenaar

“Ik heb lang gedacht dat ik tekenaar zou worden, want als kind tekende ik veel. Pas rond mijn veertiende begon ik te schrijven. Tekenen ben ik ook mijn hele leven blijven doen. Hier zie je mij voor mijn vorige huis, in Harlingen. Daar had ik een eigen atelier, waar ik etsen van schepen maakte. Pas dit jaar heb ik voor het eerst een boek van mezelf geïllustreerd, want dat wilde ik toch een keer proberen: De gijzelaar en de bastaard.”

Griffel

“In 2008 won ik mijn allereerste Zilveren Griffel voor Lang geleden… Wat was dat een grote verrassing, ik had nooit gedacht dat ik zo’n prijs zou kunnen winnen. Toen ik het hoorde dacht ik: dit verandert mijn hele leven. Later vond ik dat overdreven, maar het is toch wel waar. Het heeft me veel zelfvertrouwen gegeven. Inmiddels is Lang geleden… al meer dan 150.000 keer verkocht. En ik heb nóg een Griffel gewonnen voor De reis van Syntax Bosselman.”

China

“Samen met tekenaar Alex de Wolf heb ik zeven prentenboeken gemaakt over een papa-beer en zijn zoontje. Die zijn in het Chinees vertaald en daar heel populair geworden. Er zijn tien miljoen exemplaren van verkocht! Chinese vaders zeggen dat ze van die boeken leren hoe ze een leuke vader kunnen zijn. Ik ben in 2011, 2015 en 2019 naar China gegaan om lezingen te geven, boeken te signeren en met fans op de foto te gaan. Het is best gek om een beetje beroemd te zijn in zo’n ver land.”

Kleinkinderen

“Ik ben de trotse vader van drie kinderen en ik ben getrouwd met Trudy, die ook al twee kinderen had. Samen hebben we zes kleinkinderen. Hier zie je mij met Maya, die nu alweer acht is. We passen graag op en lezen dan natuurlijk ook voor.”

Kaartjes

“Als ik aan een boek werk, maak ik allerlei kaartjes en schema’s met personages en gebeurtenissen. Hier zie je me puzzelen aan het Kinderboekenweekgeschenk. Zo bedenk ik wat er in welk hoofdstuk moet gebeuren, hoe het boek is opgebouwd. Ik probeer zoveel mogelijk plekken waarover ik schrijf te bezoeken en mensen te interviewen die ergens veel van weten of iets bijzonders hebben meegemaakt. Dat vind ik het leukste van het schrijven. Voor mij is schrijver zijn dus geen eenzaam beroep.”

Over De diamant van Banjarmasin

“Vroeger is overal”, schrijft Arend van Dam in zijn Kinderboekenweekgeschenk. Je hebt zelf een geschiedenis, maar alles en iedereen om je heen ook. In acht verhalen schrijft Arend over bijzondere mensen en gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederland. We ontmoeten de kleine Arend, oorlogsheld Anton de Kom, de schilder Rembrandt en nog veel meer mensen. De diamant uit de titel kwam Arend tegen in het Rijksmuseum. Hij laat de edelsteen zijn eigen verhaal vertellen.

 

Meer boeken van Arend van Dam

De reis van Syntax Bosselman (Van Holkema & Warendorf 9+)
De gijzelaar en de bastaard (Van Holkema & Warendorf 10+)
Hoe fel de zon ook scheen (Van Holkema & Warendof 8+)
De bromvliegzwaan (Van Holkema & Warendorf 9+)
Lang geleden… (Van Holkema & Warendorf 6+)
Iemand in het bijzonder (Van Holkema & Warendorf 8+)
Op een dag… (Van Holkema & Warendorf 6+)

Alle titels vind je op www.arendvandam.nl

 

Tekst: Bas Maliepaard

 

Deel deze pagina: