Dit is het Kinderboekenweek Leesteam!

Deze negen enthousiaste kinderen tussen de 6 en de 12 jaar zijn hét gezicht van de Kinderboekenweek en de Kinderjury 2021.
We stellen ze graag aan je voor:

Amélie Hanan Bracke – 10 jaar

‘Als ik lees kom ik in een andere wereld terecht. Eén waar ik veel verschillende avonturen kan beleven. Ik lees het liefst boeken die zo spannend zijn dat ik ze bijna niet meer weg wil leggen. Waarbij ik hoofdstuk na hoofdstuk door wil lezen. Een boek waar ik dat bij had was het boek Lampje van Annet Schaap. Ik ga elk weekend naar de Bibliotheek om nieuwe boeken te halen. Het fijne aan de Bibliotheek vind ik dat er zo veel keuze is! Er zijn fijne zithoekjes, waar ik lekker in een hoekje kan zitten lezen en de boeken uit kan zoeken die ik mee naar huis wil nemen. Ik lees graag voordat ik naar bed ga. Als je dan net bij een heel spannend stukje bent blijf je nadenken over wat er kan gebeuren. Dan leef ik echt naar het moment toe dat ik verder mag lezen.’

Amira Maanaoui – 9 jaar

‘Ik vind het leuk dat je door een boek zo in een verhaal wordt getrokken. Vooral als er een probleem komt dat opgelost moet worden. Dan denk ik in bed altijd nog na over wat er zou kunnen gebeuren. Ik mag voor het slapen gaan altijd maar tien minuutjes lezen, maar als mijn vader dan weer naar boven komt is het al twee uur verder. Ik lees veel boeken van Tosca Menten en Annie M.G. Schmidt. Boeken waar de personages veel avonturen beleven. In de Bibliotheek leen ik dan ook het liefst dikke boeken. Die zijn vaak veel spannender en hebben meer details. Ik pak dan vaak hele stapels, soms wel dertig boeken! Helaas mag ik zoveel boeken niet meenemen, dus dan lees ik van allemaal in ieder geval de achterkant. De leukste tien boeken gaan mee naar huis. Ik lees liever echt het boek, en niet via de e-reader of tablet. Met een boek voelt het alsof de letters zo door je heen stromen.’

Jasmin Yildirim – 11 jaar

‘Het fijne aan het lezen van een boek vind ik dat ik mij kan inleven in de personages. Dat je zelf kan bepalen hoe ze er in je hoofd uitzien. Het verhaal kan alle kanten op gaan, er kan zo veel gebeuren. Mijn boeken haal ik bij de Bibliotheek, in de Bibliotheek heb je namelijk heel veel keuze. Meestal kies ik wat moeilijkere boeken, bijvoorbeeld grappige boeken waar veel fantasie in wordt gebruikt. Dat maakt het voor mij spannend. Het verhaal moet echt mijn aandacht vasthouden. Voordat ik het mee naar huis neem lees ik altijd eerst de achterkant. Ik lees zowel op school als thuis heel erg veel, vooral voordat ik ga slapen. Op het moment dat ik in groep twee leerde lezen, ben ik niet meer gestopt. Boeken ruiken ook echt zo lekker en je neemt ze makkelijk mee in je tas. Ik lees liever een boek dan dat ik achter een scherm zit.’

Kiana Draganov – 8 jaar

‘Door het lezen van boeken word ik creatief. Als je namelijk een verhaal leest, kan je zelf verzinnen hoe het er uit ziet. Het liefst lees ik spannende boeken waar veel avontuur in zit. Als het spannend is dan wil je maar door blijven lezen, omdat je zo graag wilt weten hoe het verder gaat. Dan blijf je maar nieuwe hoofdstukken lezen en dan vliegt de tijd voorbij. Ik vind het fijn om in de Bibliotheek te zijn. Je kunt daar lekker door alle boeken heen bladeren, er is zoveel om uit te kiezen en ik lees ook graag allerlei verschillende boeken. Veel van de boeken die ik lees komen uit de Bibliotheek. Ik laat me vaak boeken aanraden door vriendinnen. Ook vertelt de kaft mij vaak al of ik het boek leuk ga vinden. Omdat ik veel genres leuk vind, heb ik ook genoeg leesvoer. Mijn liefde voor lezen kwam al toen ik heel jong was. Mijn ouders lazen mij altijd veel voor. Toen ik zelf kon lezen ben ik niet meer gestopt.’

Luuk Kersten – 7 jaar

‘Lezen kan zo spannend zijn. Ik word heel blij van lezen omdat ik denk dat ik het goed kan, maar het me ook heel rustig maakt. Ik lees bijvoorbeeld elke avond voordat ik ga slapen een stuk uit een boek, zelfs nog in bed. ’s Avonds halen mijn ouders mijn boeken weg uit mijn kamer, omdat ik anders vergeet op tijd te gaan slapen. Ik hoor vaak ook niks als papa en mama tegen me praten, omdat ik zo in een verhaal gedoken zit en dan niet kan stoppen met lezen. Vroeger hebben ze mij veel voorgelezen, maar in groep twee kon ik het al zelf. Het liefst lees ik spannende en avontuurlijke boeken, maar een grappig boek vind ik ook leuk. Boeken van de Waanzinnige boomhut-serie en Mees Kees van Mirjam Oldenhave zou ik ook iedereen aanraden. Ik ga eens in de twee weken naar de bibliotheek om daar nieuwe boeken te lenen. Er staan daar zoveel leuke boeken! Daar kan ik uren zoeken naar boeken die ik wil gaan lezen. Er is in ieder geval genoeg keuze voor mij, want eigenlijk lees ik bijna alles.’

Remy van Pel – 10 jaar

‘Ik vind lezen leuk omdat je je lekker in een boek kan verdiepen. Dat je zo in het verhaal zit, dat je er niet meer uit kan komen. Ik lees het liefst ’s avonds voordat ik ga slapen avontuurlijke boeken. Mijn ouders hebben me altijd veel voorgelezen en toen ik het zelf kon ben ik eigenlijk nooit meer opgehouden. We hebben thuis veel leesboeken staan, dus ik heb veel om uit te kiezen. Ik zet de boeken op volgorde van oud naar nieuw en zo probeer ik alles in de kast te lezen. De serie van het Leven van een Loser van Jeff Kinney zou ik iedereen aanraden. Die boeken zijn niet alleen avontuurlijk, maar ook grappig. En omdat er veel verschillende delen zijn kan je er lang mee doen. Ik lees liever echt het boek dan via een e-reader. Dan heb je het echt vast, zie je de plaatjes op de kaft. Het echte boek is cooler.’

Sweder van der Gaag – 9 jaar

‘Als ik een boek lees en ik vind het verhaal leuk, dan kan ik er echt induiken. Het liefst lees ik boeken die griezelig of avontuurlijk zijn. Mijn moeder is heel goed in voorlezen en dat heb ik van haar geërfd. Alhoewel ik graag voorlees aan anderen, lees ik zelf ook elke dag wel een stukje uit een boek voor mezelf. In de ochtend bij het ontbijt, maar ook ’s avonds voor het slapen gaan. Eén keer per week ga ik naar de Bibliotheek, waar ik dan tien boeken uit mag kiezen. Er staan daar zo veel verschillende boeken, dat vind ik fijn. Door die afwisseling heb ik niet steeds hetzelfde soort boek. Als ik een schrijver goed vind, lees ik vaak meer van wat hij of zij geschreven heeft. Ik vind een boek leuk als het verhaal je mee op reis neemt. Als ik mee kan leven met de hoofdpersoon ben ik vanzelf benieuwd naar de rest van het verhaal.’

Tess Rademaker – 11 jaar

‘Ik vind lezen leuk omdat het voor mij rustgevend is. Ik lees daarom altijd even voordat ik naar bed ga, zodat ik nog even kan nadenken over het boek. Mijn moeder las me vroeger al veel voor, maar ik kon ook al heel snel zelf lezen. Ik vind het fijn om veel boeken om me heen te hebben, zodat ik genoeg keuze heb. Daarom ga ik graag naar de Bibliotheek, ik leen daar mijn boeken voor thuis. Als ik een boek uitkies is het voor mij belangrijk dat de kaft er leuk uit ziet, zoals de boeken van Mirjam Oldehave of Marion van de Coolwijk. Alhoewel ik alle soorten boeken wel leuk vind, lees ik het liefst meidenromans. Dat soort boeken lees ik graag omdat ze me echt in het verhaal trekken. Boeken lees ik het liefst in bed, of in de tuin met de hond op schoot. Ik ben een echte boekenwurm.’

Xiao Song Boers – 10 jaar

‘Ik pak liever een spannend boek dan dat ik achter de PlayStation zit. Lezen maakt me rustig, daarom lees ik het liefst ’s avonds voordat ik ga slapen. Verhalen waar niet te veel plaatjes in staan, want die vind ik soms afleidend. Mijn ouders lazen mij toen ik jonger was heel veel voor, daarom lees ik zelf nu ook bijna elke dag. Thuis hebben we veel boeken staan, maar als het kan zoeken we ook nieuwe boeken uit in de Bibliotheek. Verhalen die vol fantasie zitten lees ik het liefst, of juist boeken die over de geschiedenis gaan. Dat vind ik interessante onderwerpen waar veel in gebeurt. Ik zou iedereen de Waanzinnige boomhut-serie aanraden, omdat de serie niet alleen grappig is maar ook heel veel fantasie heeft. Vaak lees ik verschillende boeken door elkaar, omdat ik overal geïnteresseerd in ben. Als ik een boek gekozen heb, dan heb ik het liefst een dik boek omdat ik daar langer mee kan doen. Het verhaal blijft dan ook langer in je hoofd zitten.’

Deel deze pagina: