Gouden Penseel en Gulden Palet 2015 uitgereikt

Het Gouden Penseel 2015, de prijs voor het best geïllustreerde boek, is uitgereikt aan Alice Hoogstad. Zij ontving de onderscheiding in het Rijksmuseum voor Monsterboek (Lemniscaat).

Het Gulden Palet, de bekroning voor het beste werk van een buitenlandse illustrator, ging naar Marc Boutavant voor Is er dan niemand boos? (Querido), geschreven door Toon Tellegen.

Tentoonstelling in het Rijksmuseum

Bij de uitreiking werd ook de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum geopend. Tot en met 6 maart 2016 zijn in de Teekenschool van het Rijksmuseum de originele prenten te zien van de winnaars van de Penselen, de Paletten en de Vlag en Wimpels.Penselen in het Rijksmuseum is een jaarlijkse samenwerking tussen het Rijksmuseum en de Kinderboekenweek.

Juryoordeel

De jury over de illustraties van Alice Hoogstad: “Monsterboek van Alice Hoogstad is een boek dat niet zozeer een verhaal vertelt, maar dat een optische ontwikkeling laat zien. Dit breed opgevatte, royale boek zonder woorden gaat vooral over kijken.‘’ Over de winnaar van het Gulden Palet zegt de jury: “De psychologische kracht van de illustraties is groot en er straalt een soort onvermijdelijkheid uit: het leven loopt zoals het loopt. Het landschap, de bomen en de holen: kortom de hele entourage van de dieren speelt een belangrijke rol en is door de tekenaar subtiel uitgewerkt. Dit bepaalt mede de prachtige sfeer van dit boek.”

Zilveren Penselen en Paletten

De Zilveren Penselen, Paletten en Vlag en Wimpels zijn op 24 juni uitgereikt.  Sneeuwwitje breit een monster(Leopold) van Annemarie van Haeringen ontving daar een Zilveren Penseel enHet donker (Gottmer) met illustraties van Jon Klassen kreeg een Zilveren Palet.

Vlag en Wimpels van de Penseeljury waren er voor Doodgewoon van Sylvia Weve (Gottmer), voor Vreemde vogels, bizarre beesten van Adrienne Barman (Querido) en voor In volle vaart van Cruschiform (Rubinstein).

Op 6 oktober aanstaande wordt tijdens het Kinderboekenbal de Gouden Griffel uitgereikt.

(foto’s: Gerlinde de Geus)

Deel deze pagina: