Knutsel- en doe-tips voor de thuiszitters

Thuis zitten heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Want nu hebben we meer tijd om al die mooie boeken te lezen die nog op ons liggen te wachten!
Wist jij dat je met deze verhalen uit de boeken ook heel veel andere leuke dingen kan doen? Leer bijvoorbeeld een band plakken of knutsel een raket met lege wc-rolletjes!

Al jaren maakt de Kinderboekenweek lesmateriaal, knutsel en doe-tips bij de boeken die centraal hebben gestaan tijdens onze campagnes. Dit lesmateriaal is altijd alleen beschikbaar voor leraren die het officiële lespakket hebben besteld. Omdat er zoveel leuke knutsel en doe-tips in staan (vinden wij zelf), bieden we nu een aantal gratis lessen aan die de afgelopen jaren gebruikt zijn tijdens onze campagnes.

We beginnen met het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek van 2019. Er volgen er nog velen!
Dus haal die boeken weer eens uit de kast, we gaan beginnen!

Haaientanden

± vanaf 8 jaar*

Les 1

Een meisje op een geheimzinnige fietstocht knalt tegen een mysterieuze jongen op. Het enige dat hij bij zich heeft zijn twee haaientanden. Wat voor soort verhaal is dit, wie zijn de hoofdpersonen en zou je willen weten hoe dit verhaal verder gaat? Speel een spel waarin je je leeservaringen verwoordt en met elkaar vergelijkt.

Download de uitleg > (pdf)
Download het printblad > (pdf)

Les 2

Twee kinderen komen elkaar tegen op een fietstocht rond het IJsselmeer. Atlanta heeft twaalf boterhammen bij zich, vier bananen, een nachtbeugel en een snoer kerstlampjes. Finley heeft alleen twee haaientanden op zak. Met wie zou jij graag een rondreis maken en wat zou je meenemen? Bedenk jouw eigen reisverhaal!

Download de uitleg > (pdf)
Download het printblad > (pdf)

André het astronautje, opzoek naar Laika

± vanaf 4 jaar*

Les 1

Met luid gerommel gaat Laika de lucht in. Met de raket naar de maan. Kun jij ook een raket de lucht in laten vliegen?

Download de uitleg > (pdf)
Download het printblad > (pdf)

Les 2

Fietswielen, een koplamp, vliegtuigvleugels, een autostoel en een zeil. Met een beetje fantasie maak jij daar het leukste, grappigste of mooiste voertuig van. Zo wordt de afvalberg niet groter.

Download de uitleg > (pdf)
Download het printblad > (pdf)

Welkom thuis, Bever!

± vanaf 4 jaar*

Kijk daar! Een luchtballon met rode en witte strepen. En een blauwe, met groen en geel. Luchtballonnen hebben de prachtigste kleuren. Hoe ziet jouw favoriet eruit? Maak je eigen ontwerp.

Download de les 1 > (pdf)

Hoe werkt dat nou eigenlijk, zo’n luchtballon? Hoe gaat hij omhoog? En hoe blijft hij in de lucht?
Speel zelf met ballonnen!

Download de les 2 > (pdf)

Auto’s treinen en vliegtuigen

± vanaf 10 jaar*

In de inleiding van de encyclopedie ‘Auto’s, treinen en vliegtuigen’ kun je op een tijdlijn de ontwikkeling van de diverse voertuigen zien. Wanneer leerde jij fietsen? Wanneer zat je voor het eerst in een bus? Maak je een eigen tijdlijn en trek die door naar de toekomst …

Download de les > (pdf)

 

De reis van Yarim

± vanaf 10 jaar*

Dit boek gaat over de reis van Yarim, een jongen die ruim vierduizend jaar geleden in Irak woonde. In die tijd speelden dieren een belangrijke rol bij het vervoeren van mensen en spullen.

‘Het huilen van de wolven doorbrak de stilte van de nacht’. Met deze zin begint het avontuur van Yarim. Maar hoe beleven de andere personages deze nacht? Bekijk een gebeurtenis vanuit verschillende gezichtspunten.

Download de les > (pdf)

 

DE DROOMREIS VAN NEEF KAREL

± vanaf 4 jaar*

Neef Karel zegt dat hij op reis gaat. Maar dat durft hij helemaal niet. Hij doet maar alsof en stiekem blijft hij thuis. Karel stuurt brieven aan zijn huisgenoten waarin hij over zijn zogenaamde reisavonturen vertelt. Verzin zelf een reisavontuur en verstuur een brief.

 

Download de les > (pdf)

 

HET STUUR VAN TUUR

± vanaf 6 jaar*

Wat is er leuker dan rijmpjes, raadsels en grapjes? Het boek ‘het stuur van tuur’ staat er vol mee. Leg – op papier of in het echt – een route af met verschillende voertuigen en speel een rijmkwartet.

Download de les > (pdf)

ZO WERKT HET! MACHINES EN VOERTUIGEN

± vanaf 8 jaar*

In het boek kun je precies zien wat er allemaal op, in en aan een voertuig zit. Wat is er allemaal te beleven op, in en aan jouw ideale passagiersschip? Teken het in een dwarsdoorsnede.

Download de les > (pdf)

Download het printblad > (pdf)

 

 

 

* N.B. – De leeftijdsindicatie is een schatting en gebaseerd op een gemiddelde!

Deel deze pagina: