Over de Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. Op grote schaal haken bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra hierop in. Het jaarlijks wisselende thema van de Kinderboekenweek dient als leidraad bij de organisatie van de vele activiteiten.

In 1955 organiseerde de CPNB de eerste Kinderboekenweek.

Geschenk & Prentenboek

Tijdens de Kinderboekenweek zijn twee speciale uitgaven verkrijgbaar. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt gratis door de boekhandel weggegeven bij aankoop van ten minste € 10 aan kinder- of jeugdboeken. Een speciale kleuteruitgave, het Prentenboek van de Kinderboekenweek is tijdens de week voor een lage prijs verkrijgbaar.

Lespakket voor de basisschool

Voor het basisonderwijs stelt de Stichting CPNB een lespakket samen dat scholen in het voorjaar bij de boekhandel kunnen bestellen. Dit pakket bevat o.a. het Kinderboekenweekgeschenk, het Prentenboek, affiches, de Kinderboekenkrant, De Voorleesgids en een lesbrief die allerlei suggesties geeft voor lessen rond boeken en lessen over het thema van de Kinderboekenweek.

Kinderboekenbal

De Kinderboekenweek wordt op de dinsdagavond voor de ‘week’ feestelijk geopend voor het kinderboekenvak met een Kinderboekenbal. Het feest is uitsluitend op uitnodiging toegankelijk. Op het bal worden jaarlijks de Gouden Griffel en de Gouden Penseel uitgereikt. In 2020 verschijnen ook de winnaars van de Kinderjury op het podium van het Kinderboekenbal.

Feestelijke opening van de Kinderboekenweek

Sinds 2019 wordt de Kinderboekenweek op de eerste ochtend van de week feestelijk geopend op een school. Kinderen voor Kinderen komt optreden en de winnaars van de Gouden Griffel, de Gouden Penseel, de Kinderjury en de auteurs van het Geschenk en het Prentenboek zijn er om voor te lezen en handtekeningen uit te delen.

De Kinderjury, de lezersprijs van de Kinderboekenweek

Sinds 2020 wordt de Kinderjury, dé prijs voor het beste kinderboek gekozen door kinderen, ondersteund door de Kinderboekenweek. De Kinderjury is een belangrijke leesbevorderende campagne met als doel kinderen nieuwe boeken te laten ontdekken én hen aanzetten tot meer en kritisch lezen. De prijs wordt uitgereikt in twee categorieën: 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar.
Tijdens de Kinderjury wordt ook de NBD Jeugdspecialist van het jaar bekend gemaakt en uitgereikt.

Deze prijs wordt sinds 1988 georganiseerd door de CPNB.

De Griffels en Penselen, de vakprijs van de Kinderboekenweek

De Zilveren Griffels worden toegekend aan de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. De Zilveren Penselen worden toegekend aan de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. De Nederlands talige auteurs met zilver maken kans op de Gouden Griffel en de Gouden Penseel.

 

De Boekenboost

De BoekenBoost is een initiatief van Stichting CPNB en Stichting Lezen en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.

Dit nieuwe initiatief heeft als doel het leesplezier van de schoolgaande jeugd tot achttien jaar een positieve boost te geven door te zorgen voor veel extra boeken in de klas. Kinderen in Nederland lezen steeds minder en hebben minder plezier in lezen. Onderzoek wijst uit dat kinderen die fysieke boeken om zich heen hebben, een grotere kans hebben om te gaan en te blijven lezen. Een goede leesomgeving helpt leesachterstanden te verminderen.

Op veel Nederlandse scholen, waar kinderen een groot deel van hun tijd doorbrengen, staan vaak onvoldoende recente en inspirerende leesboeken. Door de BoekenBoost kan de boekencollectie op zo’n tweehonderdvijfentwintig zorgvuldig geselecteerde scholen, (leesconsulenten gaan op zoek naar scholen die bijvoorbeeld nog geen schoolbibliotheek hebben), worden aangevuld met recente boeken die uitnodigen tot (meer) lezen.

Deel deze pagina: