Over de Kinderjury

De lezersprijs van de Kinderboekenweek

Campagneperiode 3 maart tot en met 24 juni 2021

Kritisch lezen zorgt voor beter lezen en ook voor meer plezier in het lezen. Daarom is er de Kinderjury, waar ieder jaar tienduizenden kinderen aan meedoen.  Alle kinderen van Nederland vormen samen de Kinderjury en brengen hun stem uit op het beste boek. Er kan gestemd worden in twee leeftijdsgroepen: 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. Het boek dat de meeste stemmen krijgt, wint de Kinderjury, de lezersprijs van de Kinderboekenweek.

Agenda
 • Woensdag 3 maart t/m zondag 9 mei 2021: Leesweken
 • Maandag 10 mei t/m zondag 16 mei 2021: Stemweek
 • Woensdag 2 juni 2021: Nominaties bekend
 • Woensdag 23 juni 2021: Prijsuitreiking

De Kinderjury

Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen samen de Kinderjury en bepalen met elkaar welk boek de belangrijkste lezersprijs voor kinderboeken in ontvangst mag nemen. De Kinderjury is de enige prijs voor kinderboeken helemaal door kinderen zelf bepaald. Op alle boeken in de leeftijdscategorie 6 t/m 12 jaar die van kaft tot kaft te lezen zijn, mag gestemd worden. Heruitgave en speciale edities van eerder uitgegeven verhalen zijn uitgesloten.

De Kinderjury, de lezersprijs van de Kinderboekenweek, wordt toegekend in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. Op 23 juni wordt de winnaar van de Kinderjury bekendgemaakt. Afgelopen jaar won De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen (Lannoo) van Andy Griffiths de Kinderjury in de categorie 6 t/m 9 jaar. In de categorie 10 t/m 12 jaar won Vet Koel – Het leven van een Loser  (De Fontein Jeugd) van Jeff Kinney.

LEESWEKEN EN STEMWEEK

Tijdens de eerste tien weken draait het om het (opnieuw) lezen van alle favoriete boeken. Op de website kunnen kinderen de eerste hoofdstukken van 50 titels lezen om te ontdekken of ze het boek leuk vinden, of om hun geheugen weer op te frissen. Ook kunnen ze recensies achterlaten over de boeken. Dit alles om andere kinderen te helpen naar de zoektocht van hun favoriete boek.

De Stemweek van maandag 10 t/m zondag 16 mei 2021,  is vervolgens hét moment om hun stem te laten horen! Alle kinderen van Nederland vormen in deze week samen de Kinderjury en stemmen op alle kinderboeken uit 2020.

DE TIPLIJST

De Tiplijst is een boekenlijst om kinderen een handvat te bieden bij het ontdekken van nieuwe boeken en het bepalen van het beste boek. Uitgeverijen hebben hiervoor titels aangemeld en een comité van onder andere een docent in het primair onderwijs, een jeugdbibliothecaris en een boekhandelaar koos 50 titels uit 2020: 25 boeken voor 6 t/m 9 jaar en 25 boeken voor 10 t/m 12 jaar. Er kan ook op een titel worden gestemd die niet op de Tiplijst staat.

STEMMEN

Op welke boeken mag je stemmen in 2021?

Je kunt stemmen op de boeken die verschenen zijn tussen 1 januari en 31 december 2020. Verhalen, prentenboeken, gedichtenbundels, bloemlezingen en informatieve boeken doen allemaal mee zolang ze maar geschikt zijn voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. Ze zijn te herkennen aan het logo Kinderjury 2021 in het boek. Soms staat het logo er niet in: dan kun je aan het jaartal voorin het boek zien of het boek in 2020 verschenen is. In de bibliotheek hebben de meeste boeken uit 2020 een Kinderjury 2021 etiket op de rug van het boek.

Wanneer kun je stemmen?

De Stemweek vindt plaats van 10 t/m 16 mei 2021. Het boek dat de meeste stemmen krijgt, wint de Kinderjury, de lezersprijs van de Kinderboekenweek.

Wie mogen er stemmen?

Alle Nederlandse kinderen van 6 t/m 12 jaar kunnen meedoen aan de Kinderjury. Alle kinderen die hun stem uitgebracht hebben, vormen samen de Kinderjury.  Alle stemmen samen beslissen welke boeken uit het afgelopen kalenderjaar de Kinderjury, de lezersprijs van de Kinderboekenweek, winnen. Er zijn twee leeftijdsgroepen, die elk hun eigen winnaar kiezen:

 • 6 t/m 9 jaar (groep 3 t/m 5)
 • 10 t/m 12 jaar (groep 6 t/m 8)

Als je in de categorie 10 t/m 12 jaar valt, mag je ook stemmen op een boek voor jongere lezers – of andersom.

Hoe breng ik mijn stem uit?

Je kunt je stem als volgt invoeren:

 1. Ga naar www.kinderboekenweek.nl/kinderjury/
 2. Op de stempagina staan rechts alle boeken uit de Leeslijst. Deze titels kun je zoeken via het zoekveld en direct aan je top 3 toevoegen door op het boek te klikken (met klikken op de ‘i’ krijg je meer informatie over het boek en kun je de eerste pagina’s lezen).
 3. Staat je boek niet in de Tiplijst? Met het potloodje kun je je eigen keuze invullen
 4. Daarna klik je op Stem! en vul je je gegevens in.
 5. Als je hebt gestemd, kun je extra gegevens invullen om kans te maken op twee weken gratis Kidsweek!

Je kunt ook stemmen via het stemformulier dat op school, in de boekwinkel of in de bibliotheek verkrijgbaar is. Let goed op dat je het stemformulier voor jouw leeftijdsgroep gebruikt en vergeet niet je leeftijd in te vullen als je stemt!

Bekendmaking winnaars

De Kinderjury, de lezersprijs van de Kinderboekenweek, wordt op woensdag 23 juni 2021 uitgereikt.

NBD BIBLION JEUGDSPECIALIST 2021

NBD Biblion en de Kinderjury reiken voor het tweede jaar de prijs voor de beste jeugdspecialist van de bibliotheek uit, de NBD Biblion Jeugdspecialist 2021. Dit is een vakprijs, gekozen door een comité van bibliotheekprofessionals. Op 23 juni wordt de winnaar bekendgemaakt op de prijsuitreiking van de Kinderjury.

ONDERSTEUNING KINDERJURY

De Kinderjury wordt ondersteund door onderstaande partijen.

NBD Biblion

NBD Biblion en CPNB zijn in 2018 een nieuwe vorm van partnerschap aangegaan. De focus van de financiële ondersteuning van NBD Biblion aan de CPNB is gericht op het optimaal bedienen en ontzorgen van de bibliotheken.

15 minuten lezen

Een dagelijks leesritueel van 15 minuten zorgt voor een leven lang leesplezier! De leesprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als zij iedere dag 15 minuten lezen! Kinderen die dat doen, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Hun woordenschat en leesvaardigheid groeien direct. Door de kennis die ze opdoen uit boeken, vergroten ze ook hun wereld. Met een hoger leesniveau worden andere vakken ook toegankelijker. Dat leidt tot betere schoolprestaties en kinderen kunnen hun talent beter ontwikkelen.

De bibliotheek op school

Met de Bibliotheek op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school én thuis.

Stichting Lezen

Stichting Lezen is er om ervoor te zorgen dat alle kinderen en jongeren een omgeving hebben die ze de kans biedt om het plezier in lezen te ontdekken en boeken te kiezen die aansluiten bij hun belangstelling. Zo kunnen ze uitgroeien tot blijvende lezers.

Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.

Kidsweek

Kidsweek is dé weekkrant voor kinderen van 7 tot 12 jaar. De krant staat elke week vol met het laatste nieuws uit Nederland en de rest van de wereld. Maar ook met heel veel dierennieuws, verrassende weetjes, boekentips en de beste moppen.

Squla

Kinderen worden door de Kinderjury opgeroepen om te stemmen op hun favoriete boek. Hierbij kunnen ze binnenkort gebruikmaken van de speciale Kinderjury-quizzen op Squla.nl. De quizzen staan geheel in het teken van de Leeslijst van de Kinderjury. Kinderen beantwoorden vragen over bijvoorbeeld welk genre of welk thema ze het meest aanspreekt. Uit elke quiz volgt een boekentip. Dit is de opmaat naar een bredere samenwerking op het gebied van jeugdcampagnes

 

KB

De KB is de nationale bibliotheek: vanuit de kracht van het geschreven woord dragen we bij aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland. Dit doen we samen met partners op het terrein van erfgoed, wetenschap en met de openbare bibliotheken. Als nationale bibliotheek maakt de KB de bibliotheekcollectie Nederland zichtbaar, bruikbaar en houdbaar.

Stichting CPNB

De Nederlandse Kinderjury is een campagne van Stichting CPNB. De CPNB spant zich in voor meer, betere en nieuwe ontmoetingen tussen lezers, auteurs en het Nederlandse boek. Collectieve boekpromotie voor boekwinkels, uitgeverijen en openbare bibliotheken die teruggaat tot 1930. De Nederlandse boekenwereld heeft zich in Stichting CPNB verenigd ter bevordering van leesplezier, leescultuur en boekbezit.

Deel deze pagina: