Pippi durft alles

Manon Sikkel is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. Samen met een leger hulpambassadeurs wil ze ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor kinderboeken, want dat is heel belangrijk, en ook hard nodig.

Gefeliciteerd! Was het een verrassing dat je bent uitgekozen als Kinderboekenambassadeur?
‘Het was een enorm grote verrassing! Een paar maanden geleden belde mijn uitgever me op en vertelde dat ze leuk nieuws had. Ik mocht het natuurlijk nog aan niemand vertellen. Ik heb het toen stiekem alleen aan mijn kinderen en aan mijn man verteld. Niet aan mijn moeder, want die is heel slecht in geheimen bewaren.’

Wat ga je doen in je nieuwe functie?
‘De vorige kinderboekenambassadeurs, Hans en Monique Hagen, hebben een echte kinderboekenambassade opgericht. Die staat in Den Haag en het is de enige op de wereld. Speciaal daarvoor ben ik naar Den Haag verhuisd. Nu ga ik een heleboel hulpambassadeurs zoeken die me willen helpen om nog meer kinderen aan het lezen te krijgen.’

Waarom was Pippi Langkous zo belangrijk voor jou als kind?
‘Toen ik klein was, mochten meisjes nog niet zo veel. Ik hield bijvoorbeeld heel erg van voetballen, maar er bestonden nog geen clubs waar meisjes welkom waren. Pippi was anders. Ze was stoer en durfde alles. Bovendien woonde ze alleen in een groot huis en had ze een kist vol gouden munten. Wanneer ik die boeken las, stelde ik me voor dat ik later net zo stoer en onafhankelijk zou zijn als zij. En dat is gelukt. Behalve dat ik nog geen kist met gouden munten heb.’

Vind je het belangrijk dat er een Kinderboekenambassadeur is?
‘Zeker. Als Kinderboekenambassadeur word je veel geïnterviewd en kun je laten horen wat je belangrijk vindt. Er zijn bijvoorbeeld heel veel leuke kinderboeken in Nederland, maar er kan nog wel wat veranderen, vind ik. Niet alle personages hoeven blond haar te hebben en een oudhollandse namen te hebben. Iemand die uit Jamaica komt hoeft niet de hele dag naar reggae te luisteren. En mollige kinderen mogen best wat vaker een hoofdrol hebben. Jongens mogen in kinderboeken best hun teennagels roze lakken zonder te worden uitgelachen. En sommige kinderen hebben twee vaders of drie moeders. Dat is in het echte leven zo, en dat moet ook (nog) meer in kinderboeken komen.’

Fotograaf: Jurgen Koopmanschap

Deel deze pagina: