Doe ook mee met de Kinderjury 2021!

De Kinderjury kiest elk jaar het beste kinderboek van het jaar. De jury bestaat uit alle kinderen van 6 t/m 12 jaar. Daarmee is de Kinderjury, de grootste lezersprijs van de Kinderboekenweek.

Hoe zorgt u als leerkracht ervoor dat uw leerlingen verschillende soorten boeken ontdekken, gemotiveerd raken en blijven én genoeg boeken lezen?

Download de handleiding

Agenda

 • Woensdag 3 maart t/m zondag 9 mei 2021: Leesweken
 • Maandag 10 mei t/m zondag 16 mei 2021: Stemweek
 • Woensdag 31 mei 2021: Nominaties bekend
 • Donderdag 24 juni 2021: Prijsuitreiking

Download het lesmateriaal

Iedere dag een kwartier leesplezier

logo_lees15minuten_rood_4x4U kunt uw leerlingen helpen door een stimulerende leesomgeving te bieden:

 • Zorg voor een groot en divers aanbod
 • Plan genoeg tijd in voor vrij lezen en voorlezen
 • Help kinderen bij het uitkiezen van leuke boeken
 • Zien lezen, doet lezen: lees zelf ook een boek als de kinderen aan het lezen zijn

Zoek het juiste boek

Het is belangrijk dat kinderen zelf de boeken uitkiezen die ze willen lezen. U kunt kinderen helpen bij het kiezen: door ze tijd en ruimte te geven om in boeken te neuzen, door sommige boeken extra aandacht te geven, kinderen elkaar te laten inspireren en ze zelf direct te helpen bij het kiezen. Als u zelf enthousiast bent over een boek, is het nog makkelijker om een kind voor dat boek enthousiast te maken.

Geef leerlingen de ruimte en stimuleer en begeleid waar dat nodig is. Soms kan het helpen om een stuk voor te lezen, of om leerlingen boeken aan elkaar te laten voorlezen. Bied ook de mogelijkheid om de boeken mee te nemen naar huis en samen met hun ouders te lezen.

Voorlezen

Boeken voorlezen in de klas is enorm belangrijk. Alle kinderen vinden het fijn om voorgelezen te worden. Maar vooral voor kinderen die uit zichzelf niet zo snel een boek zouden lezen, is het belangrijk. Dat leerlingen het lezen technisch onder de knie hebben, betekent niet dat ze niet meer voorgelezen hoeven te worden. Voorlezen blijft een van de beste manieren om leerlingen te laten genieten van boeken. Wellicht kan een leerling het boek dat u op dat moment aan de klas voorleest, ook zelfstandig meelezen. Zo wisselt u het zelfstandig lezen en het voorlezen met elkaar af. Dat geeft de leerling elke keer een steuntje in de rug. Laat leerlingen ook boeken aan elkaar voorlezen in groepjes. En vraag ook aan ouders of ze hun kinderen thuis willen voorlezen.


De Tiplijst voor de Kinderjury 2020

De Tiplijst van de Kinderjury is een afbakening van alle titels die verschenen zijn in het jaar voorafgaand aan de campagne de Kinderjury. Het zijn expliciet géén nominaties, want alle boeken die verschenen in het voorgaande jaar maken kans om de Kinderjury te winnen. Omdat het voor kinderen moeilijk is om uit zoveel boeken te kiezen, helpt de Kinderjury hen een handje door een selectie te maken die tegelijk de breedte van het aanbod laat zien. Ook poëzie en non-fictie krijgen zo aandacht. De campagne heeft als doel om kinderen te stimuleren méér en kritischer te laten lezen.

Selectiecriteria

De selectiecriteria die het comité hanteert zijn als volgt; Het boek moet uitgegeven zijn in het jaar voorafgaand aan de campagne en mag geen bundeling van eerder verschenen verhalen of een herdruk zijn.

Het comité bestaat uit professionals die werkzaam zijn in de jeugdboekenbranche. Zij maken vanuit hun eigen expertise ieder hun keuze uit een groslijst van titels die wordt aangeleverd door uitgevers en GFK. Er wordt door hen ook opgelet dat zowel het laagste (AVI) leesniveau als de oudere veel-lezer aan bod komt.

De Tiplijst is:
 • toegankelijk voor een breed publiek
 • speciaal voor beginnende lezers
 • speciaal voor gevorderde lezers
 • bijzondere kwaliteit wat betreft vorm of inhoud (taalgebruik, illustraties of verhaal)
 • gevarieerd aanbod van vertaalde en oorspronkelijk Nederlandstalige boeken.

Handige adressen

Kinderboekengids.nl
debibliotheekopschool.nl
www.jeugdbibliotheek.nl
Kinderboekenmuseum.nl
Prowise.com
KB.nl
Lezen.nl – Stichting Lezen heeft een serie folders met praktische tips voor leerkrachten, o.a. over vrij lezen en praten over boeken.


Volg De Kinderjury

Nieuwsbrief voor scholen

Meld u hier aan voor onze onderwijsnieuwsbrief

U krijgt van ons nieuwtjes en lestips over de Nederlandse Kinderjury, maar ook over andere relevante leescampagnes. U kunt aangeven voor welke onderwijsvorm u zich aanmeldt.

Kinderjury op social media

Meer tips, nieuws en informatie ontvangen? Volg De Kinderjury via de kanalen van de Kinderboekenweek.

Twitter @kbweek
Facebook @kinderboekenweek
Instagram
@kinderboekenweek