En toen?

Tijdens de Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd. Breng geschiedenis tot leven en ontdek werelden van vroeger. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid.

Leef mee met Vos en Haas in het oude Egypte in Vos en Haas – het land van de Nijl en voel de kou van het stijgende water in De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het te lezen in bijvoorbeeld een van deze boeken!

Groep 1 & 2

Held op sokken

Bette Westera & Thé Tjong Khing

Lang geleden, in de middeleeuwen, hadden alle ridders baarden. Behalve ridder Roderik. Ridders zonder baarden waren alleen maar goed om het bloed van dode draken op te dweilen, harnassen te poetsen en aardappels te schillen.
Maar laat hij nu net iets kunnen waarmee hij alle andere ridders aftroeft…

De steen en de tijd, Een reis van 150.000 jaar geleden tot nu

Rian Visser & Tineke Meirink

In een ijstijd, 150.000 jaar geleden, glijdt een steen vanuit het noorden naar Nederland. Dan smelt het ijs. Boeren zetten de steen rechtop en krijgen er een band mee. Later komen er Romeinen, ridders en stedelingen voorbij. De steen en de tijd werpt een poëtische blik op de geschiedenis, bezien vanuit een zwerfkei.

Josephina, een naam als een piano

Jaap Robben & Merel Eyckerman

Mijn oma is niet altijd oma geweest. Daarvoor was ze een mama, een meisje en een baby. Ik heb foto’s van haar als baby. Mijn oma werd een mama en nog later een oma. Maar op een dag vergat ze mij en dacht ze dat ze weer een meisje was.

Het hele soepzootje

Floor Bal & Sebastiaan van Doninck

Ook jonge kinderen zijn druk bezig met het ontstaan van onze planeet. Het hele soepzootje is het eerste prentenboek dat zich aan deze grote vragen waagt.
Als wetenschapsjournalist en moeder kan auteur Floor Bal ingewikkelde vragen luchtig en begrijpelijk uitleggen. Haar teksten komen tot leven door de kleurrijke illustraties van Sebastiaan van Doninck.

Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino's

Guido van Genechten

Een hilarische rondleiding door de wondere wereld der dinosauriërs. Voor iedereen van 4 tot 250 miljoen jaar oud. Dit is geen doodgewone kip. Dit is een dino. De Gallus gallus domesticus, jawel! En deze doodgewone kip – pardon – deze dino weet alles over de andere dinosaurussen.

Groep 3 & 4

Verboden te vliegen

Martine Letterie & Rick de Haas

Elke dag zorgt Fietje voor de duiven in het duivenhok. Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en duiven. Fietje moet een list bedenken om de duiven te redden. Martine Letterie brengt de oorlog dichtbij voor jonge kinderen. Met illustraties van Rick de Haas.

Willewete - De grieken

Suzan Boshouwers & Veronica Nahmias

In dit boek lees je meer over hoe de oude Grieken leefden. Wie waren hun helden en hun goden? Wat leerden Griekse kinderen allemaal? Waar speelden ze mee? En waar dachten de oude Grieken over na? Op deze en veel andere vragen krijg je een antwoord.

Vandaag ben ik een ridder!

Thijs Goverde & Tineke Meirink

Dit is een lekker dikke verhalenbundel met meer dan 30 verhalen over ridders.
Over de hete helm van ridder Kees. Over ridder Flip die altijd de beste wil zijn.
En over ridder Bas die een plas moet. En dat is niet makkelijk, met een harnas aan!

Van klein tot groots: Marie Curie

Maria Isabel Sánchez Vegara & Frau Isa

Toen Marie wilde studeren, mocht dat niet omdat ze een vrouw was. Later werden haar ontdekkingen over de hele wereld gerespecteerd. Marie werd de eerste vrouwelijke doctor in de exacte wetenschappen en de eerste vrouwelijke docent aan de universiteit van Parijs. Daarnaast won ze ook nog als eerste persoon twee keer een Nobelprijs.

Vos en Haas het land van de Nijl

Sylvia VandenHeede & Thé Tjong Khing

Rob heeft alles te koop. ‘Ook een reis naar het Oude Egypte?’ vraagt Haas. Hij wil een mummie zien! Rob neemt Vos en Haas mee. In een boot. Op de Nijl. Ze zien een tempel en een piramide. Ze gaan zelfs bij de farao op bezoek! Maar waar blijft die mummie toch?

Groep 5 & 6

Kasteel in zicht!

Ida Schuurman & Irene Goede

Op avontuur in kastelen van Nederland en Vlaanderen. Echte kastelen: daar hebben we er heel wat van in Nederland en Vlaanderen. Elk kasteel heeft zijn eigen spannende verhalen, van de middeleeuwen tot nu. In Kasteel in zicht! kom je veel te weten over een aantal kastelen in Nederland en Vlaanderen.

De zee kwam door de brievenbus

Selma Noort

Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot.’
Liesje vertelt hoe zij als klein meisje de watersnoodramp meemaakte. Selma Noort schreef haar verhaal op in dit boek.

Buiten is het oorlog

Janny van der Molen & Martijn van der Linden

Janny van der Molen beschrijft het leven van Anne Frank voor kinderen aan de hand van tien thema’s. Een zorgvuldige beschrijving die door de samenwerking met de Anne Frank Stichting inhoudelijk zo dicht mogelijk bij de historische bronnen en feiten blijft. Een indrukwekkend (voor)leesboek.

Professor Kleinbrein - De Romeinen

Sarah Devos & Heleen Brulot

Professor Kleinbrein vertelt je alles wat je wilt weten over de Romeinen: van de vele veldslagen tot het dagelijkse leven, van de grote keizers tot de gladiatoren, van de rijke banketten tot een middag in het theater.

Alle hens!

Divers & Harmen van Straaten

Dit boek staat vol met stoere verhalen over de geschiedenis van de Nederlandse marine. Zo maak je kennis met Hollandse helden als Michiel de Ruyter, Piet Hein, Jan van Speyk en Karel Doorman. Je wordt meegezogen in de avonturen van de kinderen (en zelfs de scheepshond) die in die tijd leefden.

 

Groep 7 & 8

De duik

Sjoerd Kuyper & Sanne te Loo

In Willemstad is een brug die een geheim herbergt: wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden.
Met zijn vader maakt Roly verschillende reizen naar het verleden. Op een avond gaat Roly’s vader alleen, en komt niet meer terug. De moeder van Roly is woedend en reist met Roly terug naar Nederland. Wie moet Roly’s vader nu redden?

Piratenzoon

Rob Ruggenberg

Zain groeit op in een harem in Marokko, als zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Hij wordt gevangen genomen door Spanjaarden en moet als slaaf gaan werken op een oorlogsschip. Dan vaart Zains schip naar Zeeland om te vechten tegen de opstandelingen daar. Een levensgevaarlijke tocht. Hoe kan Zain ontsnappen?

Alleen Beer mocht mee

Vivian den Hollander

Trudi woont met haar ouders, broer en zussen in Nederlands-Indië. Ze hebben er een heerlijk leven, in een fijn huis met een grote tuin aan zee. Tot op een dag de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Japan valt Indië binnen en vanaf dat moment verandert alles.

Nu is later vroeger

Joke van Leeuwen

Waar kun je twee dagen achter elkaar je verjaardag vieren? Weten honden hoe laat het is? Waar is 10 oktober 1582 gebleven? De tijd is iets waarover je je kunt blijven verwonderen. Want wat is tijd precies? In dit boek vertelt Joke van Leeuwen op haar geheel eigen wijze van alles over tijd.

Brons

Linda Dielemans & Sanne te Loo

Waarom gooiden mensen vroeger hun kostbare bronzen voorwerpen weg? Om die vraag te beantwoorden, gaan we terug naar de bronstijd. Aan de hand van stukken geschiedenis en korte verhalen neemt de auteur je mee in de wereld van het eerste metaal: brons.

 

Deel deze pagina: