Tosca Menten genomineerd voor de Publieksprijs

Tosca Menten is genomineerd voor de Publieksprijs van de Kinderjury met Dummie de mummie en de schat van Sohorro. Ze verheugt zich op de prijsuitreiking woensdag a.s., maar vindt het ook heel spannend. Wat tof, deze nominatie! Ben je er blij mee?

‘Jaaa! Ik er heel blij mee! De Prijs van de Kinderjury is voor een kinderboekenschrijver de mooiste waardering die je kunt krijgen.’

In 2016 heb je de Prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen, maar je bent al heel vaak genomineerd. Heb je de tel bijgehouden?

‘Natuurlijk! Ik ben nu 9 keer genomineerd, waarvan 3 keer met twee boeken tegelijk. En ik heb al die oorkondes superzuinig bewaard.’

In Dummie de mummie en de schat van Sohorro zijn Dummie en Goos op Jamaica. Gaan ze nog meer landen zien, denk je?

‘Ik weet dat nog niet zeker, ik beslis zoiets pas als er een verhaal in mijn hoofd opkomt waar zo’n reis voor nodig is. Haha, sommige mensen denken dat ik eerst een leuk land zoek, en er dan een verhaal omheen bedenk. Maar dat is niet zo. Het verhaalidee is er altijd eerst. In Dummies tiende boek wilde ik bijvoorbeeld dat meer mensen zouden weten dat Dummie een mummie is. Daarvoor zocht ik naar een verdraagzame omgeving met een spannend en bijzonder verleden. Op Jamaica wonen enorm relaxte mensen, er was ooit de piratenhoofdstad gevestigd en het heeft een koloniale achtergrond van slavernij, waar mensen ver van huis niet zichzelf mochten zijn. Dat paste allemaal precies in het verhaal en dus moest Dummie daarheen. Dat was hartstikke leuk, want toen moest ik daar voor onderzoek zelf ook heen. Dat was echt geen straf.’

Intussen is er een nieuw boek verschenen over Siem en Struis. Kun je daar iets over vertellen?

‘Siem Wrongel is mijn nieuwe held. Zijn vader en moeder zijn parfumdirecteur, maar hijzelf kan niet ruiken en is ook nog eens dol op stinkende struisvogels. In Siem en Struis en de Waanzinnige Schuimbom boek maken Siems vader en moeder kans op de Gouden Neus als beste parfumfabriekdirecteuren van het land. Maar Karel Meur van parfumfabriek Geur & Kleur kan dat niet uitstaan. Hij verzint een sluw plan om voorgoed af te rekenen met zijn concurrent.’

Heb je zin in de prijsuitreiking?

‘Ja, heel erg. Ik hoop dat er veel kinderen zijn en ik vind het leuk om leden van de Senaat te zien. En tegelijk vind ik prijsuitreikingen ook heel spannend; je kunt namelijk gewoon verliezen. Maar ja. Als je niet tegen je verlies kunt, moet je niet meedoen.’

‘Boeken maken het leven leuker. Als je leest, verdwijn je helemaal in een avontuur. Al sinds 2003 ben ik boekrecensent van Kidsweek en 7Days. Dat betekent: iedere week nieuwe boeken lezen, avonturen beleven en daarover schrijven. Voor een boekenwurm als ik is dat de absolute droombaan!’ – Annemarie Terhell (interviewer en workshopcoach)
Deel deze pagina: