Winnaar Gouden Griffel 2016

GG_logo_150De Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Anna Woltz voor haar kinderboek Gips (Querido). Woltz ontving de Griffel zojuist tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek, in de Philharmonie Haarlem. Virtuoos verbindt en vervlecht Woltz verhaallijnen. Haar beeldende taal heeft geen nadere uitleg nodig,’ aldus de jury. Met een zaal vol als opa’s en oma’s verklede kinderen en met Kinderen voor Kinderen, rapper Brace, Dolf Verroen, Charlotte Dematons en Floor Rieder werd de 62ste Kinderboekenweek feestelijk geopend. De Kinderboekenweek duurt nog tot en met zondag 16 oktober en heeft als motto Voor altijd jong!

gips_hrHaar stijl maakt het Woltz mogelijk dit rijke verhaal in slechts 166 bladzijden te vertellen. Virtuoos verbindt en vervlecht ze verhaallijnen. Haar beeldende taal heeft geen nadere uitleg nodig. Alles heeft een functie. Woltz heeft een geraffineerde manier om informatie te introduceren en te doseren’, volgens de jury onder leiding van Margreet Ruardi.

Anna Woltz (1981) ontving voor haar kinderboek Mijn bijzonder rare week met Tess (2013) een Vlag en Wimpel. Honderd uur nacht (2014) werd genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs, de Prijs van de Jonge Jury en de Gouden Lijst. De kinderboeken van Woltz zijn vertaald en uitgegeven in landen over de gehele wereld. Naast Ruardi bestaat de Griffeljury 2016 uit Martijn Blijleven, Adry Prade, Nathalie Scheffer en Nina Schouten.

Kinderboekenweekgeschenk en Prentenboek
Het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar, getiteld Oorlog en vriendschap!, is geschreven door Dolf Verroen en geïllustreerd door Charlotte Dematons. Het wordt tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van ten minste € 10,- aan kinderboeken en komt uit in een oplage van 345.000 exemplaren. Floor Rieder maakte het speciale Prentenboek van de Kinderboekenweek, Waar is Ludwig? Het ligt tijdens de Kinderboekenweek voor € 7,95,- in de winkel.

Zondag 16 oktober: Nationale Kinderboekenruil
Op de laatste dag van de Kinderboekenweek kunnen kinderen uit heel Nederland van 10.00 tot 16.00 uur op de stations Arnhem Centraal, Breda en  Amsterdam Centraal terecht voor de 2e Nationale Kinderboekenruil. Midden in de stationshal kunnen ze, met de hulp van de bibliothecarissen van de lokale openbare bibliotheken, hun boeken ruilen bij ‘levende’ boekenkasten. Zowel Dolf Verroen als Floor Rieder ruilen die dag om 14.00 uur hun favoriete boek in de stationshal  van Amsterdam, waarmee de Kinderboekenweek officieel wordt afgesloten. Kijk voor meer informatie op www.ns.nl/uitgelicht/tijd-voor-lezen

 

Deel deze pagina: