Worden wat je wil

Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar het van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of YouTuber. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!

Dit zijn de thematitels van de Kinderboekenweek 2021

Per leeftijdsgroep zijn 5 boeken geselecteerd die perfect aansluiten bij het thema.

Groep 1 & 2

Ik weet wat ik worden wil

Erik van Os, Elle van Lieshout & Mies van Hout

Wat wil jij later worden? Dokter of dirigent? Prinses, piraat, politieagent? Moeder of chauffeur? Juf of pretparkdirecteur? Een versjesboek met 35 beroepen om uit te kiezen.

Boze juffen, Blije juffen

Siska Goeminne & Frank Daenen

Tussen een hoop blije juffen zit af en toe een boze juf. Boze juffen zijn niet geduldig, vrolijk of lief. Dromen doen ze enkel in hun slaap. Gelukkig hoef je een boze juf maar een jaartje uit te zitten. Dan is het weer tijd voor een blije juf!

Prinses Arabella gaat naar de kapper

Mylo Freeman

Prinses Arabella en haar vrienden gaan naar de kapper. Prinses Sofie wil geen vlechten meer, maar een hoofd vol krulletjes. Prinses Ling gaat voor een blauw kleurtje en bij prins Mimoen mag er maar een klein stukje af. Dan is het aan Arabella. Maar…. Zij kan niet kiezen!

Dit is voor jou

Sanne te Loo

Van alle dingen vond ik tekenen het leukst. Maar een vel papier was meestal te klein. En als ik op straat tekende, liepen de mensen er gewoon overheen. Toen ontmoette ik Anselmo…

Ada Dapper, wetenschapper

Andrea Beaty & David Roberts

Het hoofd van Ada Dapper zit vol met vragen. Ada is haar hele leven al nieuwschierig naar van alles. Maar wanneer haar onderzoekstochten en uitgebreide wetenschappelijke experimenten iets te ver gaan, sturen haar vermoeide ouders haar naar de Denkstoel. Misschien dat ze daardoor op andere gedachten komt?

Groep 3 & 4

Agent en Boef: de grap van boef-baard

Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer

Boef woont in de gevangenis bij agent.
Boef is piraat ontsnapt.
o, o… denkt agent.
Boef doet vaak stout en nu is hij ook nog piraat, als dat maar goed gaat…

Een grappig avontuur op het water, voor beginnende lezers vanaf AVI M3.

Tim de kleine boswachter

Jan Paul Schutten, Tim Hogenbosch & Emanuel Wiemans

Tim is gek op de bossen. Dat is niet zo gek, want zijn vader is boswachter. Tim weet zoveel over de natuur dat hij op een dag zelf een échte boswachter mag worden. Hij redt dieren, houdt het bos schoon en helpt mensen in gevaarlijke situaties.

Wat is jouw beroep?

Silvie Sanža & Milan Starý

Wat doet een chirurg? Wie kan kapitein van een schip worden? En waar ga ik later werken als ik groot ben?

Dokter Vos

Daan Remmerts de Vries

Vos wil graag iedereen beter maken en wordt dokter. Maar er komt helemaal niemand om door hem beter gemaakt te worden, sterker nog: alle dieren zien er akelig gezond uit. Dus bedenkt Vos een sluw plan. Een plan dat echter anders uitpakt dan verwacht…

Willewete. De haven

Sanne Ramakers, Merel de Vink & Hélène Jorna

Wil jij alles weten over de haven? In dit boek lees je meer over schepen en hun kapiteins, wat een havenmeester doet en waarom havens belangrijk zijn. Je vindt in dit boek ook een leuk zeemanslied, een uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

Groep 5 & 6

Te gekke beroepen die echt bestaan

Natalie Labarre

Als kinderen bedenken wat ze later willen worden, denken ze vaak aan beroepen als dokter, boer of piloot. Maar wist je dat je bijvoorbeeld ook professioneel slaper kan worden, of bioscoopschermschoonmaker, of golfbalduiker? In dit boek staan de meest maffe, ongebruikelijke, onbekende of onderbelichte beroepen.

Baas van de wereld

Pieter Koolwijk en Elly Hees

Ivo en Mila weten niet wat hun overkomt als de baas van de wereld voor hun neus staat. Voor ze het weten, zijn ze betrokken bij een plan om de wereld te redden. Zal alles goedkomen? En wat zit er toch in dat verdachte bruine pakket dat Baas voortdurend meesjouwt?

Hoe maak je een boek?

Annemarie Bon & Marja Meijer

Via boeken komen de mooiste verhalen gewoon naar je toe. Maar hoe wordt zo’n boek eigenlijk gemaakt? In dit leuke informatieve boek legt Annemarie Bon dit haarfijn uit.

Handboek voor Superhelden deel 1

Elias en Agnes Vahlund

Lisa moet erg wennen op haar nieuwe school. Ze wordt door een aantal jongens gepest. Op een dag, wanneer ze weer eens wordt achternagezeten, vlucht ze de bibliotheek in. Daar wordt haar aandacht getrokken door een boek. Dit blijkt het begin te zijn van Lisa’s transformatie tot superheld!

Geheim agent Max

Manon Sikkel & Katrien Holland

Over spannende beroepen gesproken… Max wordt geheim agent wanneer de robot van geheim agent opa ontvoerd wordt. Hij moet de robot in z’n eentje terughalen, want zijn oma is met geheim agent opa op een missie. En Max moet snel zijn, want de robot doet van alles verkeerd…

Groep 7 & 8

Van boswachter tot YouTuber

Arwen Kleyngeld & Marijke Klompmaker

Hoe word je reptielenexpert, of dj, of geheim agent? Hoe is het om een stuntman te zijn, of een LEGO-ontwerper? In Van boswachter tot YouTuber staan zo’n 25 interviews met mensen met een droomberoep. Ze vertellen wat hun baan inhoudt en wat er zo leuk (en minder leuk) aan is.

Weet je wat ik worden wil…

Diverse auteurs

12 topauteurs schreven voor de Kinderboekenweek een mooi verhaal over beroepen. Wat als je niet de pianovirtuoos bent waar je moeder op hoopte? Of gifmenger wilt worden? Verhalen van o.a. Arend van Dam, Tosca Menten, Mirjam Mous, Sanne Rooseboom, Janneke Schotveld en Jacques Vriens.

De Veger

Jonathan Auxier & Dadu Shin

De jonge Nan is een schoorsteenveger. Het is ondankbaar en gevaarlijk werk voor de gemene Wilkie Crudd, maar Nan zet door. Wanneer ze vast komt te zitten in een brandende haard, wordt ze gered door een mysterieus wezentje – een golem – dat gemaakt is van roet en as.

De Zweetvoetenman

Annet Huizing & Margot Westermann

Wie had gedacht dat het recht zo interessant, spannend en grappig zou zijn? Ontdek de wereld van het recht aan de hand van vragen als ‘Mag je je eigen fiets terugstelen?’ en ‘Kun je een boete krijgen voor zweetvoeten?’. Met giftige taarten, mislukte overvallen, rapper Typhoon en meer…

Rekenen voor je leven

Edward van de Vendel, Ionica Smeets & Floor de Goede

Groep zeven van de Rover Hoepsika-school komt in opstand tegen hun saaie rekenboek. De klas sluit een contract met hun juf en meester: dit jaar gaan ze rekenen met vragen die belangrijk zijn voor hun leven. Iedereen één vraag. Elke week één vraag. Die nieuwe rekenlessen zullen alles veranderen.

 

Makkelijk lezen

Heb je moeite met lezen of vind je lezen niet leuk? Probeer deze boeken eens uit! Ze zijn net iets makkelijker en hebben leuke plaatjes.
Deze 8 titels passen ook helemaal in het thema van de Kinderboekenweek Worden wat je wil!

Groep 5 & 6

De verschrikkelijke badmeester

Jozua Douglas & Elly Hees

Lev moet van zijn vader op zwemtraining bij Brulboei, de allerberoemdste zwemkampioen ooit. Iedereen vindt hem te gek, maar Lev vindt hem de allerverschrikkelijkste badmeester ooit. Als Lev ontdekt dat Brulboei een kind heeft ontvoerd, komt hij met zijn buurmeisje Lita in actie. Kunnen zij de verschrikkelijke badmeester ontmaskeren?

Luister dit boek!

Dog man 1

Dav Pilkey

Als een politieagent en zijn hond gewond raken door de streken van de gemene kat Karel, verandert een levensreddende operatie alles. Dog Man is geboren! Deze nieuwe superheld is dol op botten en likjes geven aan de politiebaas. Maar boven alles beschermt hij de stad tegen rottige robots, kattige criminelen en op hol geslagen hotdogs.

Het geheim van de smid

Ineke Kraijo & Marlies Verhelst

Kruip in de huid van een jongleur, schaapherder of kapper. Of word je liever banketbakker, vlogger of helikopterpiloot? In dit theaterleesboek staan nog veel meer beroepen. Kies je rol, zo kun je alles worden wat je wilt. Bij theaterlezen lees je samen voor aan publiek. Het applaus is voor jou!

Hoe ik een detective werd

Ulf Stark

Als Ulfs grote broer met zijn vrienden een detectivebureau begint, wil Ulf natuurlijk meedoen. Maar daar is hij volgens de anderen te klein en te dom voor. Dat laat Ulf niet op zich zitten. Hij bedenkt een slim plan om te bewijzen dat hij prima kan speuren. Nu moet hij dat plan alleen nog goed uitvoeren…

Groep 7 & 8

Sterrins Reptielenreis

Sterrin Smalbrugge & Wendy Panders

Bijna overal ter wereld komen reptielen voor. Behalve op Antarctica, want daar is het te koud. Op de rest van de wereld hebben deze slimme dieren zich overal weten aan te passen! Ga gauw mee op een spannende ontdekkingstocht en kom oog in oog te staan met de spectaculairste reptielen!

Wie wil er nou géén violist worden?

Erna Sassen

Suzy en Indra moeten kiezen naar welke middelbare school ze gaan. Hun ouders willen dat ze alle open dagen bezoeken. Maar de meiden hebben hun keuze al snel gemaakt. Het wordt het Stedelijk. Daar werkt namelijk een toffe muziekdocent … Een heel grappig stripverhaal!

Collins geheime channel van underdog tot YouTube-ster

Sabine Zett

Collin wil héél graag een bekende YouTuber worden. Daarom begint hij zijn eigen kanaal! Helaas gaat dat niet helemaal volgens plan. Even vreest Collin dat hij in plaats van een ster de grootste loser van het universum wordt… maar gelukkig komt zijn beste vriend met een plan.

't verrukkelijke KinderBakboek

Rutger van der Broek & Mark Haayema

’t Verrukkelijke kinderbakboek staat boordevol heerlijke recepten, smakelijke verhalen en grappige gedichten. Lees en bak mee met de familie Bakker en maak zelf hun allerlekkerste baksels. Achtentwintig recepten en handige tips voor beginnende bakkers: daar ben je wel even zoet mee.

Deel deze pagina: